Ker je letos kulturni dan sredi tedna in ga otroci ne bodo preživeli doma, smo jim pripravili “Štajerski kulturni dan”. Posvetili smo se Štajerski in za otroke pripravili več delavnic in se na ta način spoznali s kulturo. 

Dopoldan smo spoznavali večja štajerska mesta z ogledom videoposnetkov: Maribor, Slovensko Bistrico in Ptuj. Temu je potem sledila delavnica izdelovanja plakatov – predstavitev izbranega štajerskega kraja. 

Druga delavnica je potekala po kosilu in bila namenjena spoznavanju štajerskih predstavnikov literarne umetnosti s pomočjo njihovih del. Po prebiranju in spoznavanju avtorjev so otroci likovno poustvarjali prebrana besedila in predstavili avtorje: Anton Aškerc, Edvard Kocbek, Anton Martin Slomške, David Berdač, Drago Jančar in Svetlana Makarovič. 

Tretja delavnica je bila najbolj zabavna, saj smo se igrali igro ”Človek nea guši”. Vsaka ekipa se je po igralni plošči premikala s pomočjo štirih figuric, ki smo jih spravljali v ”hiško”. Pri tem smo morali opraviti še izzive, pravilno odgovoriti na vprašanja in prevajati štajerske narečne izraze. 

Po malici pa smo si ogledali še slovenski film Kapa, ki predstavlja fanta, ki živi v domu in nato o vsebini še debatirali v pogovori delavnici. 

 

Fotogalerija >>> Štajerski kulturni dan

Dostopnost