16. november je
MEDNARODNI DAN STRPNOSTI – DAN ZA STRPNOST IN PRIJATELJSTVO.
💙
Tema letošnjega projekta je
STOP SOVRAŽNEMU GOVORU – SPOŠTUJMO RAZLIKE MED NAMI.
💙 

Unescova Deklaracija o načelih strpnosti pravi:

STRPNOST je MEDSEBOJNO SPOŠTOVANJE, kjer spoštujemo drug drugega, kljub temu da smo si različni. Torej smo strpni, ko smo z nekom prijatelji, se spoštujemo in se imamo radi. Strpnost ni popustljivost, prijaznost ali prizanesljivost.
Strpnost je  predvsem aktiven odnos, ki ga spodbuja priznavanje univerzalnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin drugih.

Društvo EKSENA že vrsto let organizira na ta dan projekt, ki obeležuje Mednarodni dan strpnosti – Dan za strpnost in prijateljstvo in k sodelovanju vabi vrtce in šole.

Ker tudi pri nas otroke in mladostnike učimo strpnosti, kot ene izmed pomembnih vrednot ljudi, smo se letos odločili, da se pridružimo projektu. Tudi nam je pomembno, da otroke in mladostnike ozaveščamo o pomenu strpnosti med ljudmi ter jih spodbujamo k spoštljivim medsebojnim odnosom, razumevanju, sodelovanju, prijateljstvu in sožitju.

Med od 13. do 17. novembrom 2023 smo zato po vseh skupinah izvedli delavnice na temo sovražnega govora. Letošnji naslov se namreč glasi STOP SOVRAŽNEMU GOVORU – SPOŠTUJMO RAZLIKE MED NAMI. 

Skozi pogovor, poslušanje, branje, gledanje filmčkov, likovno in literarno ustvarjanje smo razmišljali o strpnosti, sodelovanju, medsebojnih odnosih, komunikaciji in spoštovanju drug drugega ter naših razlik. 

Izdelki, ki so pri tem nastali bodo kmalu že na naši oglasni deski – stenčasu. Prav zanimivo si jih bo ogledati. Kmalu pa jih objavimo tudi tukaj. 

 

 

Dostopnost