Kultura je tudi literatura in literarno ustvarjanje. Zadnja naloga letošnje kulturne urice je bila, da so otroci in mladostniki ustvarjalni ter da napišejo literarno besedilo poljubne oblike (npr. pravljica, zgodba, pripoved, izpoved, strip, pesem, …).

Pri pisanju so imeli na voljo te besede, izmed katerih so morali uporabiti najmanj 7 besed, lahko pa tudi vse:
SONCE – LJUBEZEN – MISEL – OBJEM – SRCE – VSAK – KORAK – JUNAK – LUČ

 

 

JUNAK SONČNI

Pred tridesetimi leti je na svet prišel junak z nadnaravnimi močmi. Junaku je bilo ime Sončni. Imel je moč sončnih žarkov in moč toplote, ampak njegova najmočnejša moč se je izbrisala iz srca.

Ko se mu je izbrisala najmočnejša nadnaravna moč, je ljubezen med ljudmi izginila. Sončiju so oslabele še njegove druge moči, ko je slišal, da se ljudje med seboj ne marajo in ne spoštujejo. Petnajst let po Sončijevem rojstvu je svet ostal brez sončne energije. Z velikim neurjem je svet postal zelo mračen. Ljudje so se prestrašili in niso vedeli, kaj naj naredijo za vrnitev luči in sončne svetlobe.

Misli živih bitij so potovale po vetrovih in morskih tokovih, ko so se ljudje spet imeli radi in spoštovali med seboj. Junak Sončni je začutil, da so se ljudje pobotali in ponovno spoštovali. Njegove nadnaravne moči so se mu vrnile in svet se je spet vrnil na stare tirnice.

Nikola P.

 

SONCE

Sonce ti čudo sveta, kaj bi mi brez tebe?
Ne bi videli
kam gremo in kod hodimo,
kam nas hoče naše srce pripeljati,
zato smo hvaležni
da nas vodiš ti.

Anej K.

 

Dostopnost