Za novo leto smo dobili v dar moko od Ekološke kmetije Topolovec. Sklenili smo, da bomo z mladostniki izvedli kuharsko delavnico. Pripravljali smo domače testenine, odločili smo se za široke rezance.
Najprej smo prebrali recept, kako pripraviti testenine, nato smo se lotili priprave. V kupček moke smo ubili jajce in tako dolgo mesili, da se je zmes lepo povezala. Dodali smo kapljico olivnega olja in spet gnetli. Ko je bilo testo dovolj voljno, smo ga ovili v  folijo za živila in ga dali počivat v hladilnik.
Vmes smo pospravili delovno površino in na mizo pričvrstili strojček za testenine. Ko je bilo testo spočito smo ga razvaljali, nato pa stanjšali s pomočjo strojčka. Sprva na večji debelini, nato pa na čim tanjši. Občasno smo testo morali pomokati, da se ne bi prijelo na strojček. Ko je bilo testo dovolj tanko, smo ga spustili skozi nastavek za široke rezance in tako smo dobili prave domače testenine!
Takoj smo jih dali kuhat. Domači široki rezanci so bili veliko hitreje kuhani kakor kupljeni! Testenine smo obogatili z omako in se z veseljem lotili večerje.
S čiščenjem smo se malce mučili, saj smo ugotovili, da je moka s katero smo posipali testo v času priprave, bila po celi kuhinji.
Nal pravi, da je bilo testenine čisto lahko pripraviti. Glorian meni, da je bilo najtežje pri vsem postopku razvaljati testenine dovolj na tanko, da smo jih lahko dali v strojček za testenine, kjer smo jih še stanjšali.
Pirino moko smo uporabili tudi, ko smo delali čokoladne kocke iz ajdove kaše za sladico in zapečene skutne palačinke za večerjo.
Ugotovili smo, da se iz moke da pripraviti marsikaj. Pa še zelo okusno je bilo!

Nal in Glorian, s pomočjo vzgojiteljice Nine Rojnik

Dostopnost