Ker pretežni del tedna otroci in mladostniki preživijo v Prlekiji – pokrajini ob Muri, je prav, da tudi pobližje spoznamo njeno bogato kulturno dediščino, znamenitosti, narečno besedo. Temu smo posvetili PRLEŠKI DEN, ki smo ga organizirali 17. marca 2021.

PRVI IZZIV: KULINARIČNA DELAVNICA
Najprej smo se preizkusili v pripravi tradicionalne jedi – KVASENICA. Vsaka skupina je prejela enak recept in enake sestavine, s kartrimi smo sladico pripravili. Ta je potem šla pred 3-člansko komisijo na ocenjevanje. Najbolje so se odrezali fantje iz 5.skupine.

DRUDI IZZIV: PRLEŠKA JÜŽINA
Prleki so že od nekdaj znani kot marljivi, delovni ljudje. Da so lahko opravljali delo na poljih in v hlevu, so potrebovali veliko energije, zato so njihove jüžine bile močne. Tudi mi smo si jo privoščili, pravo prleško jüžino: ržen kruh, meso iz tünke, zaseka, čebula, kumarice, jabolčni sok ter skutni namaz z bučnim oljem in semeni.

TRETJI IZZIV: SPOZNAVAMO PRLEŠKI GUČ IN PLAVČKOVO DEŽELO
Učne ure bodo so tokrat izgledale malo drugače. Te so bile posvečene prleškemu narečju in poznavanju nekaterih znamenitosti Občine Veržej, v kateri bivate.
1. naloga, s katero smo se soočili,  je bil prevod prleške ljudske pesmi v slovenščino. Najbolj je to uspelo dekletom iz 3.skupine.
2. naloga je bila ustvarjanje izvirne prleške zgodbe, v kateri smo morali uporabiti 10 preleških besed. Tri skupine so se najbolje odrezale: Stanovanjska skupine Dokležovje, 3. dekliška skupina in Stanovanjska skupina Veržej.
3. naloga je testirala poznavanje naše okolice, saj smo s pomočjo besedil in sličic izdelali plakat, s katerim smo dokazali poznavanje “Plavčkove dežele” (občine Veržej) in njene znamenitosti ter posebnosti.
4. naloga, s katero smo preverili, kako dobro poznamo deželo ob Muri, pa je bil še kviz drži – ne drži.

Tako so počasi zaključili zanimiv popoldan prepleten s spoznavanjem prleškega dežele in guča, ki smo za začinili z našo domiselnostjo in novimi spoznanji ter tako postali že skoraj pravi Prleki. 

Dostopnost