V soboto, 13. 6. 2020, je Društvo Kelih v Križevcih pri Ljutomeru organiziralo državno tekmovanje v pripravi tradicionalne prleške jedi »Prleška gibanica«. Amadej se je skupaj z vzgojiteljico Jasmino odločil, da bo gibanico z njeno pomočjo poskušal speči in če uspe, jo odneseta na tekmovanje.
Izdelave sta se lotila takoj po zajtrku, saj je bilo treba gibanico na ocenjevanje dostaviti do 11. ure. Najprej sta naredila vlečeno testo, v času ko je testo počivalo, pa sta pripravila še skutin in smetanov nadev ter si pripravila delovno površino in glinen pekač. Amadej je sledil navodilom vzgojiteljice in sam pripravljal gibanico. Najprej je razvlekel testo čez pekač, ga razrezal na 8 enakih delov, nato pa je na vsako plast nadeval skuto in smetanov nadev.
Ko je bila gibanica po dobri uri pečena, sta še vročo odnesla na ocenjevanje, kjer jo je ocenila tričlanska strokovna komisija. Ocenili so 24 gibanic, ocenjevanje pa je bilo razdeljeno na tržne ponudnike (gostilne, kmečki turizmi,…) in ljubitelje prleških gibanic. Kot zanimivost, Amadej je bil najmlajši tekmovalec tega tekmovanja.
Žal prvih treh mest nista osvojila, sta pa vseeno spekla preverjeno zelo okusno »Prleško gibanico«. Če bi kdo želel recept, pa najboljše, da vpraša kar Amadeja, ki vam ga bo z veseljem povedal.

Fotografije TUKAJ.

Dostopnost