V okviru Javne pospeševalne službe pri Čebelarski zvezi Slovenije s pomočjo mentorjev delujejo čebelarski krožki, ki so namenjeni nam mladim, da bi pridobili pozitiven odnos do kulture čebelarstva in tradicije čebelarjenja, spoznali pomen ohranjanja narave, se seznanili z osnovami čebelarstva in pridobili motivacijo za nekoč samostojno čebelarjenje.

Tudi na naši šoli že vrsto let deluje čebelarski krožek, v katerega smo vključeni otroci in mladostniki iz naše domske enote. V krožek se lahko vključi vsak, ki ni alergičen na čebelje pike in ga življenje čebel ter delo z njimi zanima.

Učimo se teorije, sodelujemo na tekmovanjih, obiskujemo sejemske prireditve, imamo pa tudi lasten čebelnjak, zaščitna oblačila in nekaj potrebne čebelarske opreme. Čebelnjak je zaradi zamenjave lokacije trenutno nenaseljen, v sodelovanju z lokalnim čebelarskih društvom pa imamo možnost ogleda življenja čebel in predstavitve v drugih čebelnjakih. Za selitev čebelnjaka se moramo zahvaliti članom Čebelarskega društva Veržej, ki so nam pomagali pri preselitvi in Občini Veržej, ki nam je namenila novo lokacijo v bližini šole. Upamo, da bomo prihodnje leto spet lahko delali tudi v lastnem čebelnjaku.

Lokalni čebelarji nas vsako leto za Tradicionalni slovenski zajtrk obdarijo z medom. Ta je na naši šoli potekal 15.11.2019. Med je čebelji proizvod, ki ga čebele naredijo iz na cvetovih nabrane medičine ali drevesne mane in nato skladiščijo v satju kot svoje zaloge hrane. Je zelo kvalitetno zdravilno živilo in nekoč edino znano sladilo, zato ljudje že od nekdaj imamo radi.

Pri nas gojimo samo našo zaščiteno avtohtono čebelo kranjsko sivko z latinskim imenom Apis melifera carnica. Znana je po svoji miroljubnosti, delavnosti, dolgoživosti, dobrem prezimovanju, živahnosti čez poletje in je dobra graditeljica satja.  Prepoznamo jo po značilni temni barvi. Razni slovenski pregovori nas nagovarjajo, naj se tudi ljudje zgledujemo po njih. Delček tega si želimo pridobiti tudi mi krožkarji, zato bom končal z znanim čebelarskim pozdravom: »Naj medi!«

David B.

Mentorica: Marija Balažic

Dostopnost