V sredo, 10. aprila 2024, je potekala delavnica štajerskega repa, ki je bila nadaljevanje dogodka (štajerski) Kulturni dan. Delavnico so izvajali štajerski reperji Tilen Gotvajn, Mišel Ristov in Tadej Votolen. Namen delavnice je bil udeležence navdušiti za rep, glasbeno izražanje kot način soočanja z izzivi, občutki in dilemami ter jim omogočiti vpogled v proces produkcije glasbe. Sodelovalo je deset otrok in mladostnikov.

Pred pričetkom delavnice so otroci in mladostniki pomagali s pripravo odprtega kreativnega prostora v telovadnici. Ob prihodu izvajalcev so bili sprva nekoliko zadržani, potem pa so prebili led s številnimi vprašanji in se zares sprostili v igri asociacij Rime iz klobuka. Vzdušje je bilo vedno bolj sproščeno, kreativno in nastajalo je vedno več dobrih in zanimivih rim na štajerske besede, ki so jih otroci in mladostniki vlekli iz klobuka.

Kasneje so se udeleženci razdelili v tri skupine. Vsaka skupina je pod mentorstvom enega izmed izvajalcev ustvarila kratek komad na temo ciljev, želja in prihodnosti. Člani skupine so morali v komadu uporabiti tudi štajerske narečne besede, katere so pred tem potegnili iz klobuka.
Med pisanjem komadov je v telovadnici zavladala tišina. Udeleženci so si močno prizadevali, da najdejo dobre rime, ki bi jasno prikazale njihove cilje in želje. Vsake toliko pa je športno dvorano napolnil smeh in navdušenje, ko so te prave rime našli.

Sledil je zadnji del. Snemanje komada na zvočno podlago. Vsi so že nestrpno čakali, da pridejo do mikrofona in predstavijo svojo rimo. Po zaključenem snemanju je sledil bučen aplavz, na obrazih otrok in mladostnikov pa so žareli široki nasmehi. Ponosni, da jim je uspelo in v upanju, da imajo izvajalci še kaj v rokavu, so se postavili pred Tilna, Mišela in Tadeja.

In res, ni še bilo konec. Sledila je kratka reperska točka prostega sloga, nad katero so bili udeleženci navdušeni. Ko so zbrali podpise vseh reperjev so si zaželeli še, da delavnica štajerskega repa ni samo nadaljevanje, ampak postane nadaljevanka.

Koordinatorica delavnice: Lara Samojlenko

 

Všeč mi je bilo, ker sem bil v skupini z dvema zelo kul fantoma iz zavoda. Veliko smo se smejali. Najbolj sem si zapomnil, ko smo snemali komad. Takrat sem se počutil frajersko in repersko.’

Max

 

Ja, bilo je odlično! Prvo so prišli vsi trije reperji, imenovali so se Gott, Tadee in Amo. Potem smo se šli eno igro, pri kateri smo dobili vsak eno slengovsko štajersko besedo, kateri smo iskali drugo besedo, ki se je morala nanjo rimati. Zatem smo šli v skupine za mizo in smo si s svojimi besedami izmišljali neko muziko (besedilo pesmi). Ko smo pesem naredili, smo jo probali dodati enemu ritmu oz. smo jo morali zapeti – svojo pesem. Po petju, smo dobili od izvajalcev podpise, pospravili in končali z delavnico.

Aljoša

Dostopnost