Konec septembra se je psička Elli razveselila takoj, ko je stopila na znano območje v Vzgojnem domu Veržej. Po dveh letih sta z vodnico Anito končno spet lahko obiskali otroke, ki svoje otroštvo preživljajo v skupinah pod budnim očesom vzgojiteljev. Njihovi dnevi so precej monotoni, zato so se psičke Elli zelo razveselili. Tokrat je na krožek s psičko, kot tam pravijo našim obiskom, prišlo kar 5 novih obrazov.

Vsak otrok v skupini ima specifične težave, zato je bilo potrebno otroke razdeliti v skupine. Nekateri so rabili pogovor o osebnih stiskah in uživali na sprehodu z Elli, spet drugi so rabili intenzivneje spoznati vrednote, kot so strpnost, empatijo in sočutje. S pomočjo psičke Elli so se urili v teh vrlinah skozi igre, meditacijo zaupanja in uspavanje psičke s pomočjo knjige. Otroci se zelo veselijo presenečenj, ki jim jih pripravi vodnica psičke Anita in popolnoma fokusirano sodelujejo. Vsaka nova naloga je nov izziv, ki je povezan z življenjem psov. Skozi interpretacijo, povezano s psom, je otrokom vse jasno in si te stvari tudi dlje časa zapomnijo. Da bi jih psička Elli  čim dlje spremljala v mislih, velikokrat dobijo tudi nalogo, ki jo pripravijo do naslednjega snidenja.

Ne smemo pozabiti, da ima dom eno srčno dušo, ki diha za in s temi otroci. Brez nje tudi Elli ne bi bilo tam za otroke. Vedeti je treba, da je pred obiskom v domu potrebno zbrati informacije o otrocih, o njihovih potrebah, stiskah in glede na to oblikovati načrt s cilji, ki jih želimo skozi terapijo s pomočjo živali doseči. Vse napredke je potrebno poročati in evalvirati. Vzgojiteljici Kamili gre največja zasluga za to, da je ta naš projekt uspešen, saj drži v rokah vse niti celotnega ustroja.

 
Zunanja sodelavka: Anita Petroci
Mentorica: Kamila Kramarič
Članek dostopen na:
 
 
 
 
 
 
Dostopnost